Groepenkast

Een groepenkast. Ze komen in vele soorten. Zoals een 1 fase of een 3 fase groepenkast. Het verschil tussen een 1 en 3 fase groepenkast leg ik hier uit.
Daarnaast zijn er inmiddels vele merken groepenkasten.
Een keuze is niet altijd makkelijk. Ik hoop dat ik u kan helpen om met deze pagina wat meer uitleg te geven over de groepenkast.

Wat is een groepenkast

Een groepenkast zorgt ervoor dat de stroom die vanaf de stroommeter binnenkomt wordt verdeelt over verschillende groepen. Ieder groep heeft zijn eigen zekering/zekerheid zodat er bij een probleem in één van de groepen niet al het stroom uit valt. Maar alleen bij de groep waar het probleem in zit.

De keuken (en vaatwasser) is een voorbeeld van zo’n groep. Vaak, maar lang niet altijd, heeft iedere ruimte zijn eigen groep. Bijvoorbeeld de keuken is een groep, en de badkamer is een groep. Maar wat ook regelmatig gebeurd is dat bijvoorbeeld alle verlichting door het hele huis onder één van de groepen is gezet. Iedere woning heeft een groepenkast. Kijk maar eens in uw meterkast.  

De oudere klassieke groepenkast is de versie met stoppen (smeltzekeringen) ook wel stoppenkast genoemd. Ik heb een pagina over de stoppenkast gemaakt, deze vindt u hier. De stop van een stoppenkast moet u handmatig vervangen. Voor uw beeldvorming: dit betreft de groepenkast waar u bij een stop komt door de porseleinen kap los te draaien en dan de smeltzekering eruit te halen. Als u die moet vervangen kunt u een nieuwe stop plaatsen, de boel weer dichtdraaien en klaar.

Mocht u deze versie nog in huis hebben adviseer ik u om deze nu toch echt een keer te gaan vervangen. Sommige stoppenkasten zijn nog niet eens voorzien van een aardlekschakelaar!

Groepenkast

De moderne groepenkast is met automaten welke met een schuifknop in- of uitgeschakeld kunnen worden.

Bij een storing of bijvoorbeeld een blikseminslag zal deze groep eruit vliegen. Het knopje springt dan naar beneden. Is de storing opgelost dan kan de groep gewoon weer ingeschakeld worden door het knopje omhoog te drukken.

Stoppen doorgeslagen en/of storing in de groepenkast

Indien u storing hebt in de groepenkast is het eerst noodzakelijk om uit te zoeken welke groep en dus ruimte er nu spanningsloos is. Kijk hiervoor in de omschrijving van de meterkast. Vaak is er ergens een overzicht vermeldt met groepen en namen. Staat het hier niet loop dan even een rondje door huis. Je vindt vanzelf de desbetreffende groep/ruimte. Aangezien dit niet moeilijk is omdat er namelijk geen stroom aanwezig is.

Voel vervolgens even aan de desbetreffende groep.

Een goede richtlijn bij storingen is namelijk dat wanneer de automaat warm is er mogelijk sprake is van overbelasting. En dus mogelijk te veel apparaten op één groep.

Is de automaat koud dan is er mogelijk een storing/kortsluiting.

In beide gevallen is het verstandig om nu alle stekkers in deze ruimte/groep los te halen.

Probeer nu de groep weer in te schakelen. Werkt die weer? Dan is er mogelijk iets met één van de apparaten waarvan de stekker in het stopcontact aanwezig was.

Plug deze nu één voor één in en kijk wat er gebeurd. Zo kunt u erachter komen of één van de apparaten defect is. Voorzichtigheid is geboden want een defect aan een apparaat kan brand en/of kortsluiting veroorzaken!!

Valt de groep gelijk weer uit na inschakeling dan is er mogelijk iets aan de hand met de groep en/of de bedrading. Ik adviseer u om hiervoor een specialist in te schakelen.

Groepenkast vervangen of stoppenkast vervangen?

Omdat dit nogal een karweitje is heb ik hier een aparte pagina voor gemaakt. Deze vindt u hier!

Elektricien inschakelen

Wilt u toch liever deze klus door een professional/vakman laten opknappen. Laat dan u gegevens achter en u krijgt binnen no-time reactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.