Elektricien

Een elektricien (en dus geen electricien) is een specialist in het monteren, afmonteren, aanleggen en onderhouden van elektrische installaties. Denk hierbij aan de elektra in je huis zoals: de meterkast, verlichting, stopcontacten, intercom en/of video installaties. Sommige elektriciens zijn gespecialiseerd (door vervolg opleidingen) in het aansluiten en onderhouden van zware elektrische machines in fabrieken of grote bedrijfspanden. Een elektricien zorgt er altijd voor dat de stroom veilig van a naar b verplaatst wordt en dat de elektrische apparaten worden voorzien van spanning op een veilige wijze.

Wat doet een elektricien allemaal?

Een deel is hierboven al genoemd.
Als elektricien is het jouw taak om allerlei soorten en types elektriciteitsvoorzieningen en elektriciteitsinstallaties aan te leggen en aan te sluiten.
Als je binnen (of buiten) eens om je heen kijkt zie je zo een paar dingen wat een elektricien doet. Zoals je stopcontacten, groepenkast en meterkast repareren/vervangen/plaatsen.
Eigenlijk alles waar het stroom door heen gaat of binnen komt is een taak van de elektricien. Maar dit houdt natuurlijk niet op bij je thuis. Ook bij bedrijven heeft een elektricien een belangrijke taak. Je moet er niet aan denken dat een ziekenhuis het ineens zonder elektriciteit moet doen!

Het werk als elektricien is niet alleen belangrijk maar neemt ook risico’s met zich mee. Vandaar dat ze werken volgens strenge eisen en (NEN) normen. Omdat ook het werk als elektricien steeds meer veranderd is bijscholing en/of cursus ook een onderdeel wat niet vergeten mag worden!
Bij nieuwbouw moet ook elektra worden aangelegd. Vanzelfsprekend moet je dus ook de technische bouwtekening kunnen lezen. Hierin staan namelijk alle stroomleidingen, aansluitpunten en stopcontacten in verwerkt.

laagspanning, middenspanning of hoogspanning

Een elektricien kan werken aan laagspanning, middenspanning of hoogspanning.
We spreken van laagspanning bij wisselspanning tot 1000 volt en gelijkspanning tot 1500 volt.
Dus ook je stopcontact in huis is laagspanning.

Middenspanning bestaat niet volgens de Europese norm van hoogspanning. Echter wel volgens de IEC (International electrotechnical Commission). We spreken van middenspanning tussen 1000 volt en 51999 volt wisselspanning.
Bijvoorbeeld het netstation/trafohuisje bij je in de buurt is middenspanning.

Hoogspanning betreft het transport van grote hoeveelheden elektrische energie. Denk hierbij aan de hoogspanningsmast en/of hoogspanningskabels.

wisselspanning en gelijkspanning

Als elektricien heb je te maken met wisselspanning en gelijkspanning.

wisselspanning elektricien

We spreken van wisselspanning als de elektronen van de minpool naar de pluspool gaan en dan weer van de pluspool naar de minpool.

De elektronen verplaatsen dus continu van richting. Hoe vaak per seconde is de frequentie/Hertz.

In Europa veranderden de elektronen 50 keer per seconde van richting. De frequentie is dus 50 Hertz. Ons energienet en dus ook het stropcontact bij jouw in huis is dus op basis van wisselspanning.

Elektricien gelijkspanning teken

Bij gelijkspanning gaan de elektronen alleen van de pluspool naar de minpool.

Het stroom loopt dus altijd in één en dezelfde richting.

Denk hierbij aan elektrische apparaten en elektrische installaties. Die werken bijna altijd op gelijkspanning.


Dit betekend dus dat er zonder aanpassing zich een probleem vormt bij het stopcontact (wisselspanning) en de stekker van een elektrisch apparaat (gelijkspanning). Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Deze oplossing zit in de adapter of batterij van het apparaat.
Andersom (van gelijkspanning naar wisselspanning) is dit niet eenvoudig.
Hiervoor heb je omvormers. Maar dan is er wel sprake van veel energieverlies.
De exacte technische redenen ga ik hier verder niet op in. Kijk vooral eens op Wikipedia met betrekking tot de omvormers.

Risico’s en gevaren bij stroom

Als elektricien maar ook als “huis,tuin en keuken” klusser is het van belang dat je de gevaren van stroom inziet. Gelijkspanning is hierbij het gevaarlijkst. Als je hier over nadenkt is het ook wel logisch. Gelijkstroom is continu. Wisselspanning gaat heen en terug. Als je een apparaat vastpakt wat onder gelijkspanning staat zullen je spieren verkrampen. Hierdoor kun je het apparaat niet loslaten en is er risico op elektrocutie.

Het is wel zo dat niet zozeer de spanningshoogte het gevaarlijkste is maar juist de stroomsterkte. Een hoge stroomsterkte kan dodelijk zijn. Zo kan 50 milliampère (mA) al dodelijk zijn als je hier 2 seconden contact mee hebt.  Heb je 10 milliseconden contact dan kun je wel tot 500 mA hebben. Het gevaar zit hem in het feit dat je hart qua hartritme wordt verstoort en zelfs kan stoppen. Daarnaast loop je bij grotere stroomsterkte risico’s op brandwonden. Als voorbeeld nemen we een schrikdraad. Iedereen heeft wel eens een schrikdraad aangeraakt.
Dan krijg je een fikse schok. Dat komt omdat hier een spanning op zit tot wel 10.000 volt.
Echter is het apparaat zo gemaakt dat deze maar een hele lage stroomsterkte levert. Daarnaast duurt de spanning telkens maar korte in verband met een korte puls van 1 milliseconden.

Hoe wordt je een elektricien

De opleiding tot elektricien betreft de opleiding: eerste monteur Elektrotechnische installaties.
Dit betreft een MBO 3 opleiding. Deze opleiding is zowel BOL als BBL opleiding te volgen.

Er is een MBO 2 opleiding als vooropleiding mocht je dit nodig hebben.
Dit betreft de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties.
De niveau 2 opleiding duurt twee jaar.

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties wordt je in vier jaar tijd klaargestoomd voor het vak als elektricien. Tijdens de opleiding leer je zelfstandig het vak uit te voeren. Het betreft een brede opleiding met verschillende specialisaties en diverse vakgebieden. Denk hierbij aan datanetwerken, telecominstallaties en elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Maar ook beveiligingssystemen, verkeerssignalering en lichtreclamesystemen.

Tijdens de opleiding leer je zelfstandig alle klussen uit te voeren. Dus ook onderhoudt, reparatie, storingen en aanleg van nieuwe installaties. Daarnaast krijg je les in technisch tekenen, rekenen en de Nederlandse taal. Mocht je na de vier jaar klaar zijn met de opleiding is er nog een vervolg opleiding op MBO 4 niveau. Deze is genaamd: leidinggevende monteur Elektrotechnische installaties. Deze opleiding duurt twee jaar en dan kun je als leidinggevende aan de bak.

Wat verdien je als elektricien

Je maandsalaris zal ongeveer 1800 tot 2600 euro bruto betreffen. Afhankelijk van onder andere je werkervaringGa je als ZZP-er aan het werk dan zal je ongeveer 30 a 40 euro per uur kunnen vragen.

Op zoek naar een goede elektricien?

Wanneer je opzoek bent naar een goede elektricien kan ik je misschien helpen. Vul hieronder alle gegevens in …..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.