Electricien?

Electricien elektricien

Ik weet niet of het komt door de Nederlandse taal of het feit dat ik een discussie had met iemand die vlak aan de Belgische grens woonde maar recentelijk had ik een discussie over de correcte spelling van het woord electricien (of is het nu elektricien).

Ik zei dat het elektricien was. Natuurlijk had ik gelijk. En laten wij nu voor eens en altijd hier een einde aan maken. Na vandaag gaat het gewoon niet meer verkeerd (al ben ik er bang voor dat dit wel gaat gebeuren).

Electricien volgens de Dikke van Dale

Volgens de Dikke van Dale bestaat het woord Electricien dus niet. Het woord Elektricien dus wel. Het moet dus zijn: Elektricien. Als betekenis van het woord elektricien geeft de Dikke van Dale ons de volgende omschrijving: Monteur van elektrische installaties.

Wat doet een elektricien

Gebaseerd op de naam zal het wel iets met elektra zijn. En dat is correct. Een elektricien is een vakman op zijn gebied. De elektricien houdt zich bezig met elektrische installaties en voorzieningen. En dan van het aanleggen tot het repareren en/of vervangen. Er wordt altijd gekeken naar veiligheid en natuurlijk het economisch/kosten plaatje. Al is elektra nou niet iets waar je op moet bezuinigen. De vakman/elektricien weet dit natuurlijk al. Zij moeten aan allerlei strenge eisen, (NEN-) normen en regels voldoen. Voor uw en zijn veiligheid!
Onder het takenpakket van een electricien vallen onder andere de volgende taken:

  • Adviseren en plaatsen van energie besparende installaties (tegenwoordig al) op afstand bedienbaar, zelf regelend, energiezuinige oplossingen etc);
  • (preventief) onderhoud aan elektrische installaties;
  • Storingen verhelpen en voorkomen;
  • (aangelegde) elektra testen en doormeten
  • Monteren en afmonteren van schakelaars, aardlekschakelaars en stopcontacten;
  • Groepenkasten installeren;
  • Bedrading en verlichting monteren;
  • Sleuven frezen ter behoeve van de leidingen;
  • Trekken van elektriciteitskabels;
  • Complete infrastructuur van de elektra aanleggen.

Ik heb een hele blog gemaakt over de Elektricien. Die vindt u hier.

Elektricien inhuren

Heb je een klus wat je zelf niet kunt of aandurft? Ga dan niet lopen stoeien/knoeien met de elektra maar vraag een vakman.
Via onderstaand formulier krijgt u al binnen enkele minuten vrijblijvend contact met een aantal vakmannen bij u in de buurt. Deze vakmannen begrijpen hun vak en kunnen u helpen bij elk elektra/elektrisch probleem!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.