Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar wordt ook wel eens afgekort met de letters ALS.
Sinds 1975 is deze verplicht gesteld in iedere meterkast. Dit volgens de NEN 1010. De schakelaar vindt u bij uw groepenkast.

Aardlekschakelaar staat ook wel bekend onder de benamingen: Aardwachter, verliesstroomschakelaar of differentieelschakelaar.

Werking ALS

De aardlekschakelaar is een automatische schakelaar welke zichzelf automatisch uitschakelt als er lekstroom (boven een bepaalde sterkte) optreedt. Door het schakelen van de schakelaar wordt de gehele installatie spanningsvrij gemaakt. Dus al het stroom van de installatie gaat eraf.

Ik zal de werking kort proberen uit te leggen: In uw elektrische installatie is er sprake van een stroomkring. Daarin hebben wij een fasedraad en een nuldraad. De elektrische spanning gaat via de fasedraad naar bijvoorbeeld een stopcontact. Daarin wordt wat spanning afgenomen en gaat de spanning wat over is. En dus niet gebruikte wordt. Via een nuldraad terug. Als er ergens sprake is van lekstroom zal de aardlekschakelaar in werking treden.

Wat als uw installatie geen aardlekschakelaar heeft?

Installaties van voor 1975 zijn niet voorzien van een aardlekschakelaar. U hebt dan ook nog een stoppenkast in plaats van een groepenkast. Mocht een monteur wat moeten vervangen dan zal de gehele installatie worden aangepakt/vervangen. Zo zult u een groepenkast met aardlekschakelaar krijgen. Dit is de monteur namelijk verplicht volgens de hierboven genoemde NEN 1010

Aardlekschakelaar defect?

De ALS is voorzien van een testknop (meestal voorzien van de letter “T”).
Als u dit knopje indrukt zal het stroom uitvallen en het palletje van de schakelaar naar beneden omslaan.

Als dit gebeurt is kunt u hem gewoon weer omhoog drukken waardoor al het stroom weer is ingeschakeld. Werkt dit naar behoren: Test geslaagd. Uw Aardlekschakelaar werkt naar behoren.

Zo niet dan is deze defect. Het is van belang deze zo spoedig mogelijk te (laten) vervangen. Voor het vervangen raden wij aan om een specialist in te schakelen.

De fabrikant raadt aan met enige regelmaat deze test uit te voeren!

Aardlekschakelaar aansluiten

U kunt alleen de aardlekschakelaar aansluiten als uw voldoende kennis hebt van de technische installatie. Een simpele webpagina is er niet om u dit uit te leggen.
Als u de kennis bezit dan heeft u mij en deze blog ook niet nodig en kunt u de aardlekschakelaar aansluiten.

Stop met werken aan de aardlekschakelaar

Mijn persoonlijke mening over het puntje: Aardlekschakelaar aansluiten –>

STOP met wat je aan het doen bent!!

Laat het door een specialist doen. De risico’s op elektrocutie en brand zijn te groot. De kans op nevenschade ook!

Elektricien vinden? 

Wij kunnen u helpen in de zoektocht naar de specialist. Vul hieronder uw gegevens in en ik zorg dat er contact met u wordt opgenomen.

Nieuwsgierig geworden?

Meer weten over de NEN 1010? Bekijk mijn blogbericht over dit onderwerp.

Meer weten over de groepenkast? Bekijk mijn blogbericht over dit onderwerp hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.