Aardlekautomaat

Naast de Aardlekschakelaar kennen wij ook een Aardlekautomaat. Neem maar eens een kijkje in uw groepenkast. Kans is vrij groot dat u ook in het bezit bent van een aardlekautomaat. Deze wordt ook wel eens afgekort als alamat.

En dan zult u denken een alamat? Is dat hetzelfde als een aardlekschakelaar? Dit is niet het geval. Ik wil u graag uitleggen wat een aardlekautomaat is en wat deze doet.

Wat is een Aardlekautomaat en hoe werkt het?

aardlekschakelaar ipv aardlekautomaat

De aardlekautomaat is net zoals de aardlekschakelaar een elektrische beveiligingssysteem.

Hij beschermt uw installatie tegen lekstroom, overbelasting en kortsluiting.
De automaat heeft ook als het ware een eigen groep.

Feitelijk betreft het dus een combinatie tussen een aardlekschakelaar en een zekering (groep).
In plaats van een aardlekschakelaar gevolgd met maximaal 4 groepen kun je er dus voor kiezen om een alamat te laten plaatsen.

Ik hoor u denken: Maar waarom zou je dat doen?

Dit heeft een paar voor en nadelen. Ik zal ze hieronder benoemen. Zo kunt u zelf een mening vormen of het verstandig is in uw installatie en/of u beter voor laten lichten door de specialist.

Voordelen aardlekautomaat

  • In geval van sluiting vliegt alleen deze aardlekautomaat eruit en niet maximaal 4 groepen en de aardlekschakelaar. (iedere aardlekschakelaar mag maximaal 4 groepen hebben).
  • Soms heb je net niet genoeg aan acht groepen. Een negende groep zou dan ook een eigen aardlekschakelaar moeten hebben. Soms is het dan voordeliger om één of twee aardlekautomaten te laten plaatsen.

Nadelen aardlekautomaat

  • wanneer je bijvoorbeeld de witgoed achter de aardlekautomaat hebt en die vliegt er telkens door wat is dan het probleem?
    Is het een aardlek of een sluiting in een van de onderdelen van het witgoed?
  • Als je bijvoorbeeld de zolder verdieping inclusief een voorraad diepvries op een aardlekautomaat hebt en de aardlekautomaat vliegt eruit dan kan het lang duren voordat je het in de gaten hebt dat er een automaat uit ligt. Dit omdat je de verlichting op zolder niet altijd gebruikt. Met alle gevolgen van dien… In dit voorbeeld: een ontdooide diepvries.

Specialist

Wanneer uw informatie wilt over het vervangen van de meterkast en/of één van de onderdelen adviseer ik u dit via een specialist te doen. Als u hieronder uw naam en mailadres achter laat dan wordt u binnen zeer korte tijd benaderd door meerdere specialisten die u kunnen helpen met dit klusje.

Informatief

Wilt u meer informatie over de aardlekschakelaar kijk dan hier.
Wilt u meer informatie over de groepenkast kijk dan hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.